Ostavšina
S. S. Kranjčević
Ela Kranjčević
Intimni zapisi
Izlazna korespondencija
Osobni dokumenti - biografski materijal
Imovinsko-pravni odnosi
Ostalo
Službovanje
Spomenar
Zapisi iz stranih književnosti
Bilješke
Foto-album
Ulazna korespondencija
Tekstovi o Silviju
Antun Kranjčević
Dušan Plavšić
Slava Kašaj
Špiro Kranjčević
Višnja Kranjčević
Silvije Vuletić
  Home / Ostavština / Ela Kranjčević /
  

ELA KRANJČEVIĆ ROĐ. KAŠAJ (Sarajevo 20. 11. 1876. - Zagreb 3. 4. 1911.)

Rođena u obitelji graničarskog kapetana Franje Kašaja. Njezin je otac službovao u Ljubljani, Kalinoviku i Sarajevu. U ostavštini nije sačuvan ni jedan njegov rukopis, za razliku od majke, Julijane (Slave) Kašaj rođ. Kopetcki od koje je ostao znatan broj pisama. Njezina mlađa sestra Mila udala se kasnije za bankara Dušana Plavšića, kasnijeg skrbnika Višnje Kranjčević.

Godine 1897. upoznaje hrvatskog pjesnika S. S. Kranjčevića koji je s prijateljem polazio njene privatne pouke iz francuskog jezika. To je rezultiralo prvo zarukama (s kojih je sačuvan spomenar) a onda i vjenčanjem u Sarajevskoj katedrali, na Silvijev 33. rođendan, 17. veljače 1898. Četiri godine kasnije rodila se njihova jedinica Ivana Višnja (1904-1983).

Nakon duge borbe sa Silvijevom bolešću koja se dovršava 1908. Ela će putovati u Zlatar gdje će njegovati bolesnu majku. Nakon njene smrti, počinje bolest Elina.

Nakon boravka u Goerbersdorfskom lječilištu, 1911. umire od plućne bolesti u Zagrebu te joj tijelo biva preneseno u Sarajevo, gdje počiva kraj Silvija.